Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében. További információ: Adatvédelem
Menü

KESZTYŰKRŐL

Az alábbiakban igyekeztünk mindent összefoglalni a bőrkesztyűkről. Kellemes olvasást kívánunk!

1. Kesztyűápolás

Ha a kesztyűje nedves lesz, akkor hagyja, hogy megszáradjon szobahőmérsékletű levegőn, természetes módon. Tartsa távol mindenféle hőforrástól, mint például radiátor, hajszárító, vagy a nap. A bőrkesztyű tovább puha marad, ha néha letörölgeti nedves baba törlőkendővel.

Erős szennyeződés esetén speciális bőrtisztító szalon szolgáltatásait javasoljuk.

Ha a szennyeződés friss és még nem száradt meg teljesen, akkor a következők a teendők:

 1. Készítsen szappanos folyadékot. A mosóvízbe tegyen egy teáskanálnyi étolajat vagy olívaolajat is.
 2. Óvatosan tisztítsa le egy szivaccsal a kesztyű külső részét, ahol a szennyeződés van.
 3. Ne telítse fel teljesen a bőrt a folyadékkal, hanem itassa fel a felesleges nedvességet egy tiszta, száraz ruhával.
 4. Ezután hagyja a kesztyűt száradni. Ne használjon semmilyen hőforrást, mint például a radiátor, hajszárító, vagy a nap.
 5. Mielőtt a kesztyű teljesen megszáradna, viselője párszor vegye fel. Ettől majd kitágul a kesztyű és visszanyeri az eredeti méretét és formáját.

Ha úgy dönt, hogy boltban kapható kesztyűtisztító szert használ, akkor figyelmesen olvassa el a termékre vonatkozó használati útmutatót. Győződjön meg róla, hogy a termék használható-e a bőrfajtához, amiből a kesztyűje készült.

Hasznos tanács: Ha a bőrkesztyű kissé szűk, úgy tágíthatjuk ki, hogy néhány órára becsavarjuk nedves törülközőbe. Miután átnyirkosodott, húzzuk a kezünkre és szárítsuk meg. A kesztyű a száradását követően felveszi kezünk méretét. A megszáradt kesztyűt bőrolajjal vagy vazelinnal dörzsöljük át és fényesítsük, hogy visszanyerje eredeti lágyságát, színét. A béleletlen kesztyűt, mielőtt felvesszük, a belsejét hintőporozzuk be.

FONTOS: mosógépben mosni a bőrkesztyűt TILOS, mivel maradandó károsodást okozhat, és reklamáció NEM indokolt! Termékeink festett bőrből készülnek, ezért a kesztyűk megszínezhetik a kezet, illetve a világosabb felületeket viselés közben. Ez nem számít a termék hibájának. Az ápolás hiánya miatt megkeményedett bőr könnyen reped, mely nem számít bőrhibának.


2. A kesztyűkészítés folyamata

 1. Alapanyagok kiválasztása

Hibátlan kesztyűk elkészítéséhez elengedhetetlen a kiváló minőségű alapanyag. Csak természetes bőröket használunk, melyeket előválogatunk attól függően, hogy milyen típusú kesztyű készül belőle. Férfi, női, sportos, elegáns. Többféle módon szortírozunk, figyelembe véve, hogy csak hibátlan kesztyűk készüljenek. Több éves kapcsolatban állunk olasz és észak amerikai bőr gyártókkal, akik igényeinknek megfelelően készítik ki a bőröket.

 1. Szabás

Szabászaink kézzel szabják a kesztyű részeit. Nehéz fizikai munkát igényel ez a folyamat, ezért a szabászok többsége férfi. A szabászok két irányban nyújtják az anyagot, ami megadja a kesztyű bőségét és a hosszát. Nagy szakértelmet igénylő munka, mivel a lehető legjobban ki kell kerülniük a felületi hibákat és az ő feladatuk, hogy színben és vastagságban a legjobban passzoló bőröket válogassák össze. Sajnos a festett bőröknél előfordul, hogy árnyalatbeli különbségek vannak egy színen belül, ezért rendkívül fontos része a munkafolyamatnak az alkatrészek összeválogatása. A legegyszerűbb darabok is több részből állnak: kézfej, tenyér, hüvelyk, ujjközök.

 1. Számozás

Egyedi számsor kerül az alkatrészek belsejébe, ami alapján később vissza tudjuk keresni, hogy melyik dolgozó készítette a kesztyűt.

 1. Préselés

Kaliberek segítségével kipréselik az alkatrészek formáját a kiszabott bőrökből. A kaliberek méret és modell szerint különbözőek.

 1. Allangírozás

Az apró alkatrészeket színre beválogatják a kesztyűhöz, valamint fazonvágást végeznek. Például sihtli, szegő-, fűzőbőr ilyenkor kerül berakásra a kesztyű alkatrészek közé. Fontos a precíz munka, hogy a színárnyalatok passzoljanak.

 1. Díszítés

A hagyományos 3 nátlis díszítésen kívül rengeteg mintát lehet kialakítani a kézfejen és az ujjakon is. Kézzel, vagy géppel is történhet a díszítő varrás, illetve bőrfűzések és lyukasztások is a díszítőben készülnek.

 1. Varrás

A varrás történhet kézzel, illetve géppel. Többféle varrásmód létezik, melyekhez különböző varrógépeket használnak. Egy varrónő mindig csak egyfajta varrógéppel dolgozik, melyen tökéletes munkát tud végezni. 

 1. Bélelés

Az, hogy milyen bélés kerül a kesztyűbe már a szabás során fontos információ. A szabászok ennek megfelelően hagynak bőséget a kesztyűnek. Sokkal több helyet elvesz egy szőrme bélés a kesztyű méretéből, mint mondjuk a selyem bélés. A bőrkesztyűket az év minden szakában lehet hordani, attól függően, hogy milyen bélés van benne. Elsődleges funkció természetesen a kéz melegen tartása, de melegebb időben elegáns kiegészítője lehet öltözékünknek egy béleletlen, vagy autós kesztyű. A bélelők finom öltésekkel a kesztyű ujjbegyéhez rögzítik a bélést megakadályozva, hogy az kicsússzon a kesztyűből. 

 1. Szegés

A kesztyűvarrás utolsó munkaművelete. A szárszélen is el kell dolgozni a kesztyűt és már majdnem kész is a termék. A szegés is történhet kézzel, illetve géppel. A kézi szegést stafírozásnak hívjuk. A szárszélt visszahajtják és a kesztyű belső oldalán levarrják úgy, hogy a külső részen nem látszik az öltés. A gépi szegés történhet úgy, hogy egy kis bőrcsíkot hozzávarrnak a szárszélhez, majd visszahajtva ismét letűzik vagy egy szélesebb pántot varrnak hozzá a szárszélhez. Ekkor kerülnek a kesztyűbe a bevarrott címkék, melyek a méretről és kezelésről adnak információt.

 1. Csinosítás

Varrás már nem történik. Rendkívül fontos a csinosítók munkája is, mert ez a művelet adja meg a kesztyűk végső formáját és fényét. A még gyűrött kesztyűket egy forró fémkézre igazítják és formázzák, hogy elnyerje azt a kinézetet, amivel a boltokban találkozunk. Utána préselik, hogy szép lapos legyen, majd a vevő igényeinek megfelelően csomagolják.


3. Bőr

Szarvasbőr: Színoldalon kikészített bőr. Az állatfajtájára jellemző barkarajzolat jól felismerhető a bőr felületén. Mivel a szarvasok a természetben nevelkednek, ezért a bőrük hordozza előéletüket. A bőr kikészítése után a természetes hegek és mintázatok láthatóak maradnak. Ez teszi egyedivé a szarvasbőr kesztyűket. A kesztyűgyártásra tökéletesen alkalmas rugalmassága miatt. A téli kesztyűk kedvelt alapanyaga mivel vastagabb, mint a bárány nappa bőr, így kicsit magasabb a hőtartó képessége is. Ezt a bőrfajtát az USA-ból importáljuk.

Juhnappa bőr: A bőrök festése nagyon vékony rétegben történik, ezért a bőr  természetes szerkezete jól látható. Ezzel az eljárással megőrizhető a bőr természetes tapintása, puhasága. Ezt a bőrfajtát Olaszországból vásároljuk, mely Nápoly környéki bőrgyárakban készül, ami különlegesebbé teszi, mivel a tenger sós levegőjén szárított bőrök masszívak, viszont a megmunkálás során nagyon puhák és nyúlékonyak lesznek. Vékonyságának köszönhetően a legjobban lélegző bőrfajta, így minden évszakban megfelelő viselet.

Velúr: Szintén báránybőrből készül. A megmunkálás során lehasítják a felületét, amely bársonyos hatást kölcsönöz a bőrnek. Ez a fajta alapanyag is nagyon vékony, finom és puha tapintású. Rendkívül elegáns kesztyűk készülnek velúr bőrből.

Irha: Báránybőrből készül, viszont itt a szőrmét nem távolítják el a bőrről. Ebben az esetben a szőrme lesz a kesztyű bélése, mely nagyon meleg kesztyűk készítését teszi lehetővé. Ezeknek a bőröknek a szín oldala velúros hatású.


4. Bélés

Béleletlen: a kesztyűbe nem teszünk bélést. Tavaszi, nyári és autós kesztyűink készülnek bélés nélkül. Béleletlen kesztyűinkkel megvédheti kezét az időjárás viszontagságaitól, illetve komfortosabbá teheti az autóvezetést vagy csak egyszerűen az öltözék egy szép kiegészítője.

Műselyem: Tavaszi és őszi modellek ideális bélése. Nem kimondottan a melegítés a célja. Rendkívül vékony, puha, hűvös érzést biztosít viselőjének.

Gyapjú bélés: 80% gyapjú – 20 % acryl vagy 100% gyapjúszállal készült bélés, melyet bőrkesztyűink béleléséhez egyedileg rendelünk. Téli kesztyűinket béleljük kötött béléssel, mert megfelelően tartja a hőt és komfortos érzést biztosít a kéznek. Puha, kényelmes viselet a hideg időben.

Nyúl szőrme: Téli kesztyűinket béleljük valódi nyúl szőrmével. Rendkívül puha, kényelmes viselet. Extrém hidegben is melegen tartja kezet.

Bárány szőrme: Téli kesztyűinket béleljük valódi bárány szőrmével. Az egyik legmelegebb bélésfajta. Kellemes, puha érzést biztosít a kéznek. Extrém hidegben is melegen tartja a kezet.


5. Varrás

Stepp: Elegáns, kecses. Ezzel a gépi varrás fajtával lehet a legkeskenyebb varrásszélességet elérni. A kesztyű bőralkatrészeit színükkel felfelé, egymásra lapolva - csak az ujjaikkal érzékelve az alsó bőrt – varrják össze úgy, hogy csak a felső bőr vágás éle látszik a kész kesztyűn. Csak nagy gyakorlattal rendelkező varrónők tudnak varrni stepp varrással. Ezt a varrásmódot - nem véletlenül - csak a hagyományokkal rendelkező európai kesztyűgyártó országokban alkalmazzák.

Lasch: Sportos megjelenés. Gépi varrás, melyet lasch varrógéppel varrnak. A bőralkatrészeket húsoldallal összefordítva, vagyis alsó felükkel szembe fektetve varrják össze. A varrásnál látszik mindkét bőr vágás éle. Egyszerűbb varrásfajta, melyet sportos, férfiasabb megjelenésű kesztyűknél alkalmazunk.

Balról varrás: Általános, letisztult. Szintén lasch varrás. A bőralkatrészeket színoldallal összefordítva, húsoldalon varrják, majd a kesztyűt kifordítják. Az összevarrt bőrök széle a kesztyű belseje felé fordul. Nem látszik sem a cérna, sem a varrás. A klasszikus lasch varrásnál finomabb varrásmód. Elegáns és sportos modelleknél is alkalmazzuk.

Linksz varrás: Különleges, sajátos. Gépi varrás, melyet linksz varrógéppel varrnak. A bőralkatrészeket úgy fektetik, mint a lasch varrásnál. A különbség annyi, hogy a gép a vágás élén áthurkolva vezeti a cérnát. Ritka varrásfajta, kontrasztos cérnával extravagáns megjelenése lesz a kesztyűnek.

Kézzel varrás: Tradicionális, elegáns. A varrónők egy tű és cérna segítségével, egyenletes öltésekkel összevarrják a kesztyű részeit. A bőröket úgy fektetik egymásra, mint a lasch varrásnál. Sok időt és precizitást igényel egy pár kesztyű elkészítése. Egy varrónő naponta 3-4 pár kesztyűt tud megvarrni. A kesztyű minden egyes alkatrészét kézzel varrják.

Keresés