Kesztyűgyártás

A kesztyűgyártás lépései
  1. Alapanyagok kiválasztása

Hibátlan kesztyűk elkészítéséhez elengedhetetlen a kiváló minőségű alapanyag. Csak természetes bőröket használunk, melyeket előválogatunk attól függően, hogy milyen típusú kesztyű készül belőle. Férfi, női, sportos, elegáns. Többféle módon szortírozunk, figyelembe véve, hogy csak hibátlan kesztyűk készüljenek. Több éves kapcsolatban állunk olasz és észak amerikai bőr gyártókkal, akik igényeinknek megfelelően készítik ki a bőröket. A bőrfajtákról részletesen a Bőr menüpontban olvashat.

  1. Szabás

Szabászaink kézzel szabják a kesztyű részeit. Nehéz fizikai munkát igényel ez a folyamat, ezért a szabászok többsége férfi. A szabászok két irányban nyújtják az anyagot, ami megadja a kesztyű bőségét és a hosszát. Nagy szakértelmet igénylő munka, mivel a lehető legjobban ki kell kerülniük a felületi hibákat és az ő feladatuk, hogy színben és vastagságban a legjobban passzoló bőröket válogassák össze. Sajnos a festett bőröknél előfordul, hogy árnyalatbeli különbségek vannak egy színen belül, ezért rendkívül fontos része a munkafolyamatnak az alkatrészek összeválogatása. A legegyszerűbb darabok is több részből állnak: kézfej, tenyér, hüvelyk, ujjközök.

  1. Számozás

Egyedi számsor kerül az alkatrészek belsejébe, ami alapján később vissza tudjuk keresni, hogy melyik dolgozó készítette a kesztyűt.

  1. Préselés

Kaliberek segítségével kipréselik az alkatrészek formáját a kiszabott bőrökből. A kaliberek méret és modell szerint különbözőek.

  1. Allangírozás

Az apró alkatrészeket színre beválogatják a kesztyűhöz, valamint fazonvágást végeznek. Például sihtli, szegő-, fűzőbőr ilyenkor kerül berakásra a kesztyű alkatrészek közé. Fontos a precíz munka, hogy a színárnyalatok passzoljanak.

  1. Díszítés

A hagyományos 3 nátlis díszítésen kívül rengeteg mintát lehet kialakítani a kézfejen és az ujjakon is. Kézzel, vagy géppel is történhet a díszítő varrás, illetve bőrfűzések és lyukasztások is a díszítőben készülnek.

  1. Varrás

A varrás történhet kézzel, illetve géppel. Többféle varrásmód létezik, melyekhez különböző varrógépeket használnak. Egy varrónő mindig csak egyfajta varrógéppel dolgozik, melyen tökéletes munkát tud végezni. A varrás módok részletes leírása a Varrás menüben található.

  1. Bélelés

Az, hogy milyen bélés kerül a kesztyűbe már a szabás során fontos információ. A szabászok ennek megfelelően hagynak bőséget a kesztyűnek. Sokkal több helyet elvesz egy szőrme bélés a kesztyű méretéből, mint mondjuk a selyem bélés. A bőrkesztyűket az év minden szakában lehet hordani, attól függően, hogy milyen bélés van benne. Elsődleges funkció természetesen a kéz melegen tartása, de melegebb időben elegáns kiegészítője lehet öltözékünknek egy béleletlen, vagy autós kesztyű. A bélelők finom öltésekkel a kesztyű ujjbegyéhez rögzítik a bélést megakadályozva, hogy az kicsússzon a kesztyűből. A bélésfajtákról részletesen a Bélés menüpontban olvashat.

  1. Szegés

A kesztyűvarrás utolsó munkaművelete. A szárszélen is el kell dolgozni a kesztyűt és már majdnem kész is a termék. A szegés is történhet kézzel, illetve géppel. A kézi szegést stafírozásnak hívjuk. A szárszélt visszahajtják és a kesztyű belső oldalán levarrják úgy, hogy a külső részen nem látszik az öltés. A gépi szegés történhet úgy, hogy egy kis bőrcsíkot hozzávarrnak a szárszélhez, majd visszahajtva ismét letűzik vagy egy szélesebb pántot varrnak hozzá a szárszélhez. Ekkor kerülnek a kesztyűbe a bevarrott címkék, melyek a méretről és kezelésről adnak információt.

  1. Csinosítás

Varrás már nem történik. Rendkívül fontos a csinosítók munkája is, mert ez a művelet adja meg a kesztyűk végső formáját és fényét. A még gyűrött kesztyűket egy forró fémkézre igazítják és formázzák, hogy elnyerje azt a kinézetet, amivel a boltokban találkozunk. Utána préselik, hogy szép lapos legyen, majd a vevő igényeinek megfelelően csomagolják.