Varrás

Varrásfajták

1. Stepp: Elegáns, kecses. Ezzel a gépi varrás fajtával lehet a legkeskenyebb varrásszélességet elérni. A kesztyű bőralkatrészeit színükkel felfelé, egymásra lapolva - csak az ujjaikkal érzékelve az alsó bőrt – varrják össze úgy, hogy csak a felső bőr vágás éle látszik a kész kesztyűn. Csak nagy gyakorlattal rendelkező varrónők tudnak varrni stepp varrással. Ezt a varrásmódot - nem véletlenül - csak a hagyományokkal rendelkező európai kesztyűgyártó országokban alkalmazzák.

2. Lasch: Sportos megjelenés. Gépi varrás, melyet lasch varrógéppel varrnak. A bőralkatrészeket húsoldallal összefordítva, vagyis alsó felükkel szembe fektetve varrják össze. A varrásnál látszik mindkét bőr vágás éle. Egyszerűbb varrásfajta, melyet sportos, férfiasabb megjelenésű kesztyűknél alkalmazunk.

3. Lasch balról varrás: Általános, letisztult. Szintén lasch varrás. A bőralkatrészeket színoldallal összefordítva, húsoldalon varrják, majd a kesztyűt kifordítják. Az összevarrt bőrök széle a kesztyű belseje felé fordul. Nem látszik sem a cérna, sem a varrás. A klasszikus lasch varrásnál finomabb varrásmód. Elegáns és sportos modelleknél is alkalmazzuk.

4. Linksz varrás: Különleges, sajátos. Gépi varrás, melyet linksz varrógéppel varrnak. A bőralkatrészeket úgy fektetik, mint a lasch varrásnál. A különbség annyi, hogy a gép a vágás élén áthurkolva vezeti a cérnát. Ritka varrásfajta, kontrasztos cérnával extravagáns megjelenése lesz a kesztyűnek.

5. Kézzel varrás: Tradicionális, elegáns. A varrónők egy tű és cérna segítségével, egyenletes öltésekkel összevarrják a kesztyű részeit. A bőröket úgy fektetik egymásra, mint a lasch varrásnál. Sok időt és precizitást igényel egy pár kesztyű elkészítése. Egy varrónő naponta 3-4 pár kesztyűt tud megvarrni. A kesztyű minden egyes alkatrészét kézzel varrják.