Kesztyűápolás

Kesztyűápolás

A bőr alapvető tulajdonságai megmaradnak azután is, hogy már nem élő szövetről van szó: használat közben zsírosodik, beszennyeződik és a környezeti hatások révén ki is száradhat és megkeményedhet. Amennyiben nem teszünk ellene, akkor gyorsan tönkre mehet a bőrből készült termék.

Puhaság megőrzése:

  • Használhatunk testápolós, ricinusolajos bedörzsölést. Puhításra alkalmas még az olívaolaj is, amit keverhetünk mosóvízbe, vagy egy kevéssel közvetlenül is bekenhetjük
  • Speciálisan erre a célra gyártott különböző bőrápoló szereket is használhatunk
  • Szarvasbőr kesztyűk esetén: tartsuk vízgőz fölé, majd miután kis idővel beszívódott a nedvesség, egy puha kefével kezeljük le a felületet

Tisztítás:

          Penészesedés: dörzsölje be előbb kenyérbéllel, aztán pamut ronggyal. Ez eltávolítja a makacs foltot.

          Nubuk, illetve velúr bőr: a szennyeződést erősebb szőrű kefével távolítsuk el. A kifényesedett felületet finom dörzspapírral lehet felújítani (természetesen speciális tisztítószerek is alkalmazhatók)

          Lakkbőr: puhaszőrű kefével vagy nedves ruhával távolítsuk el a szennyeződést és száradás után puha ruhával fényesíthetjük. Cipőkrémet ne használjunk!

          Textil: puhaszőrű kefével távolítsuk el a szennyeződést, ha az makacsul ellenáll, akkor dörzsöljük le finoman, semleges mosószeres oldattal nedvesített szivaccsal.

          Egyéb bőr: szappanos vízbe mártott szivaccsal tisztíthatjuk.

A tisztítás lépései:

1.       Készítsen szappanos folyadékot. A mosóvízbe tegyen egy teáskanálnyi étolajat vagy olívaolajat is.

2.       Óvatosan tisztítsa le egy szivaccsal a kesztyű külső részét, ahol a szennyeződés van.

3.       Ne telítse fel teljesen a bőrt a folyadékkal, hanem itassa fel a felesleges nedvességet egy tiszta, száraz ruhával.

4.       Ezután hagyja a kesztyűt száradni. Ne használjon semmilyen hőforrást, mint például a radiátor, hajszárító, vagy a nap.

5.       Mielőtt a kesztyű teljesen megszáradna, viselője párszor vegye fel. Ettől majd kitágul a kesztyű és visszanyeri az eredeti méretét és formáját.

Ha a kesztyűje vizes lesz, akkor hagyja, hogy megszáradjon szobahőmérsékletű levegőn, természetes módon. Tartsa távol mindenféle hőforrástól, mint például radiátor, hajszárító, vagy a nap.

Erős szennyeződés esetén speciális bőrtisztító szalon szolgáltatásait javasoljuk.

Megjegyzés: mosógépben mosni a bőrkesztyűt TILOS, mivel maradandó károsodást okozhat, és reklamáció NEM indokolt!

Ha úgy dönt, hogy boltban kapható kesztyűtisztító szert használ, akkor figyelmesen olvassa el a termékre vonatkozó használati útmutatót. Győződjön meg róla, hogy a termék használható-e a bőrfajtához, amiből a kesztyűje készült.

Hasznos tanács: Ha a bőrkesztyű kissé szűk, úgy tágíthatjuk ki, hogy néhány órára becsavarjuk nedves törülközőbe. Miután átnyirkosodott, húzzuk a kezünkre és szárítsuk meg. A kesztyű a száradását követően felveszi kezünk méretét. A megszáradt kesztyűt bőrolajjal vagy vazelinnal dörzsöljük át és fényesítsük, hogy visszanyerje eredeti lágyságát, színét. A béleletlen kesztyűt, mielőtt felvesszük, a belsejét hintőporozzuk be.